Conferința cu tema “Intervenția terapeutică integrată în recuperarea copilului cu dizabilități” la București, adresată specialiștilor, dar și părinților

Afis Conferinta Centrul EvelyneAsociația pentru Dezvoltarea Copilului organizează la București conferința Centrului de recuperare și dezvoltare pentru copii “Evelyne”, cu tema “Intervenția terapeutică integrată în recuperarea copilului cu dizabilități”, miercuri 18.01.2017 și joi 19.01.2017, începând cu ora 9.00, la Hotel Caro.  Prima conferință a centrului se adresează medicilor, psihologilor, asistenților sociali și specialiștilor în domeniu, dar și părinților de copii cu dizabilități.

Pe durata celor două zile, conferința își propune să aducă în prim plan importanța și necesitatea intervenției precoce în procesul de recuperare a copiilor cu dizabilități, cât și rolul echipei multidisciplinare în cadrul intervenției terapeutice integrate.

La conferință vor sustine discursuri si prezentari Dr. Charles Zeanah Jr.,  profesor universitar, Catedra de psihiatrie a copilului și adolescentului, Universitatea Tulane, SUA – “Psihopatologia copilului în urma deprivării timpurii și factorii ce influențează riscul și recuperarea acestuia”, Evelyne Soyez, neuro-fizio-kinetoterapeut, osteopat, Paris, Franța – “Echipa interdisciplinară: de ce? cine? cum?”. Dr. Iulia Constantinescu, Coordonator proiect, Asociația pentru Dezvoltarea Copilului si Liliana Roșu, Coordonator Formare, Asociația pentru Dezvoltarea Copilului vor sustine in cadrul conferintei o prezentare cu tema Centrul de recuperare și dezvoltare pentru copii “Evelyne”- model de intervenție terapeutică integrată. Importanța relației copil-părinte si părinte-părinte cu impact pozitiv asupra psihicului copilului va fi abordată de Monica Popescu, psihopedagog, consilier părinți, C.R.D.C. Evelyne – “Calitatea relației emoționale dintre părinți – condiție esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului”, de Dr. Elena Tudorache, medic specialist psihiatrie infantilă, C.R.D.C. Evelyne – “Prevenția în tulburările psihice la copil și adolescent”, si de Cornel Irimia, psihanalist, supervizor echipă, C.R.D.C. Evelyne – “Despre conceptul de empatie”.

Totodată, conferința va beneficia de perspectiva Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție asupra intervenției terapeutice integrate și multidisciplinare, iar cooperarea public-privat va fi abordată de Nicu Sorin Turturea, expert achiziții – “Achizițiile publice ca instrument modern de dezvoltare și flexibilizare a gamei de servicii de protecție a copilului”, de Anders Lynge Madsen, responsabil de proiect, Fundațiile VELUX Danemarca – “Nevoia unei cooperări de succes între organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice” și de Dr. Dănuț Fleacă, Director General, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 București – “Colaborarea public-privat în intervenția terapeutică integrată”.

”Conferința se înscrie în tradiția evenimentelor de formare profesională organizate de ADC de 5 ani încoace și tot în mod tradițional păstrăm și promovăm implicarea tuturor categoriilor de specialiști, colaborarea acestora pentru ca fiecare copil să aibă șansa la dezvoltare armonioasă și cea mai bună integrare socială posibilă. Aceasta este viziunea centrală a echipei Centrului de Recuperare și Dezvoltare pentru Copii Evelyne, care aplică abordarea integrată în terapia copiilor cu deficiente fizice si psihice.” – declară organizatorii conferinței.

Statisticile oficiale, conform unui comunicat de presă transmis de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor şi citat de Agerpres, arată că în România sunt peste 70.647 de copii cu dizabilități, dintre care 60.645 sunt de vârstă școlară, 25.902 – în învățământul special și 23.773 de copii – în școli de masă, iar din aceștia, 4.366 de copii cu dizabilități trăiesc în municipiul București. Profesioniștii din domeniu, potrivit aceluiași comunicat, apreciază că acest număr este dublat de cel al copiilor nediagnosticați sau de cei ai căror părinți refuză diagnosticul, în prezent, în România, existând peste 800.000 de persoane cu dizabilităţi, conform cifrelor oferite de Ministerul Muncii.

Centrul de recuperare și dezvoltare pentru copii “Evelyne” este un proiect inițiat si dezvoltat în 2015 cu sprijinul financiar al Fundațiilor VELUX Danemarca, a cărui misiune pornește de la premisa că identificarea precoce a oricăror deficiențe dar și evaluarea lor corectă și completă cresc șansele de recuperare prin terapii individuale adaptate nevoilor fiecărui copil. Centrul Evelyne folosește intervenția în echipa multidisciplinară și oferă servicii de evaluare pentru fiecare copil în parte, urmate de un program individualizat de terapii și activități de consiliere sau educative, atât pentru copil, cât și pentru familia acestuia. Centrul se adresează  în principal copiilor cu vârstă cuprinsă între 0-18 ani, cu deficiențe fizice (înnăscute sau dobândite), cu probleme de vorbire, cu probleme de atenție, cu probleme de învățare  (dislexie, disgrafie, discalculie), dar și tuturor copiilor dornici de activități educative.

Centrul de recuperare și dezvoltare pentru copii “Evelyne” este un proiect al Asociației pentru Dezvoltarea Copilului ai cărei membri fondatori sunt Fundația Tanner, Fundatia SERA ROMÂNIA și Academia de Știinte Medicale. Direcțiile de dezvoltare ale Asociației pentru Dezvoltarea Copilului implica servicii directe în beneficiul copiilor și familiilor acestora oferite prin Centrul de Recuperare și Dezvoltare pentru Copii “Evelyne”, dar și de cercetare științifică fundamentală și/sau aplicativă în domeniile medical, psihologic și asistență socială în colaborare cu Universitățile Tulane, Mayland si Harvard din SUA și Fundația SERA ROMÂNIA. Cea de-a treia direcție a Asociației pentru Dezvoltarea Copilului este de formare prin organizarea de cursuri și programe de formare profesională în domeniile medical, psihologic, asistență socială dar și de conferințe, seminarii, grupuri de lucru, adresate în egală măsură profesioniștilor, factorilor de decizie și părinților, în cadrul Institutului pentru Dezvoltarea Copilului. Acesta a fost creat în 2010 prin asocierea Consiliului Local Sector 1, reprezentată prin DGASPC Sector 1 cu Fundația SERA Romania și ADC, fiind un proiect de interes public ce are ca scop organizarea și desfășurarea activităților de cercetare, analiză, dezvoltare strategică și formare de personal în domeniul protecției și promovării drepturilor copilului și în domeniile conexe acestuia.

www.institutulcopilului.ro